Ursprungsidén fick jag av Rogers syster Monica som gjorde en variant av denna soppan. Sen är det ju som vanligt. Jag måste trixa lite och hitta min variant. Har här försökt att återskapa receptet så gott det går.
Som stomme till det hela hade jag gjort en egen tomatsås som är inget mindre än fantastiskt god. Det receptet hittade jag här på ekoplantans blogg, som för övrigt är en superinspirerande blogg från ett par som lever självhushållning så långt det går. Jag hittade inlägget i somras då jag plockat in alla miljoner coctailtomater som ännu inte mognat färdigt utomhus. De fick ligga och eftermogna inne och sedan kokade jag tomatsåsen. Den fungerade nu ypperligt som stomme till soppan, men också som pastasås om man nu vill ha det, eller bara som bas i en gryta.
Har man nu ingen egengjord tomatsås går det bra att ta hela tomater på burk eller passerade tomater. Men jag rekommenderar VARMT att göra den där egna såsen nu när sommaren och alla billiga tomater kommer. Är lyx att kunna plocka fram under vintern och så enkel att göra!
För en sats:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk tomatkonerv av något slag alternativ den egna tomatsåsen (ca 2 dl)
- 2 mskt topmatpuré
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 5 dl vatten
- salt, svartpeppar, timjan, lite råsocker
- lite chiliflingor om du nu inte gjort egen tomatsås där det redan ingår
- 1 dl grädde
- lite äppelcidervinäger
- Skala och hacka löken som du fräser mjuk och glansig i smör och lite olja så att den blir sådär lite genomskinlig och den naturliga sötman kommer fram.
- Häll i tomaterna i den form du nu har dem samt vatten och buljong.
- Blanda och låt småputtra i ca 10 minuter. Mixa allt med en mixerstav.
- Smaka sedan och tillsätt därefter salt, peppar och timjan, samt grädde.
- Låt puttra en liten stund till och smaka av igen. Där kan det behövas en liten gnutta (typ en tsk) råsocker eller farin om du nu har det. Det har en förmåga att plocka fram smakerna än mer.
- Och så en skvätt äppelcidervinäger. Kanske en matsked eller så. Gör jättestor skillnad!!
Så! Nu får vi hoppas det smakar sommar hos dig :) Så enkelt, men så supergott.
Jag serverar gärna med en klick creme fraiche och lite paprikapulver pudrat över. mest för syns skull.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Stort Tack för att Du tog dig tid och lämna mig en respons.