Jag har tagit tillvara på alla fina frön inuti squashen så vi får väl se om det kan bli några plantor med sådana till våren. Den verkar ha riktigt bra lagringsegenskaper dessutom och då gör den sig ju perfekt för odling till husbehov. Man får väl testa helt enkelt. Den ska dessutom vara god att rosta i ugn på ca 225 grader med lite olivolja och flingsalt på.
Så här gjorde jag:
- 1 butternut sqash, min var på ca 850gram
- lite olivolja
- 3 charlottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 5 cm färsk ingefära
- 2 buljongträningar
- 7 dl vatten
- 1 burk kokosmjölk
- ½ tsk chilisalt (Har gjort en egen superstark med piripiri från Senegal. Jättegod, men stark. Går nog bra med lite chiliflakes och salt istället)
- Skala och skiva/hacka lök och vitlök tunt, lika så ingefäran.
- Fräs det hela på svag värme i en gryta ett par minuter tills löken blir genomskinlig.
- Skala squashen och skär dem i 3-4 cm bitar som får gå ner i grytan och fräsa med i ytterligare ett par minuter.
- Häll på ca 7 dl vatten, så att det ganska precis täcker squashbitarna. Lägg i buljongen.
- Låt småputtra i ca 20 min tills squashen är mjuk.
- Kör med en mixer i grytan så allt blir slätt. En vacker orange puré.
- Häll i kokosmjölken och chilisaltet.
- Låt stå lite varmt en stund till på svag värme och smaka av. Lite mer salt kanske?
Servera med en klick creme fraiché.
Idag blev det även nybakade scones till herrarna som var hemma ;)
Jättegott och mättande!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Stort Tack för att Du tog dig tid och lämna mig en respons.