Hoppas du ska finna ett och annat guldkorn här. För mig handlar denna sida om att göra ett nedslag och sätta på pränt det som är viktigt för stunden - eller evigheten, trots att livet rusar på runtom.
Jag är en genuint tacksam människa som väljer att njuta av det lilla i det stora, så mina lyckopiller kan verkligen variera. Tillvaron är inte alltid enkel, men som en klok person sa till mig: "I alla stora mästerverk är det skuggorna som ger dagrarna dess glans"

Vänligen
/Cia

tisdag 12 februari 2013

Butternut squash

Efter att vid flera tillfällen hört olika tv-kockar sjunga butternut squashens lov så blev det idag premiär med denna grönsak i matlagningen här hemma. Det blev en soppa som faktiskt var riktigt god och det är lika så bra att skriva ner det improviserade receptet här så man kommer ihåg det till en annan gång.

Jag har tagit tillvara på alla fina frön inuti squashen så vi får väl se om det kan bli några plantor med sådana till våren. Den verkar ha riktigt bra lagringsegenskaper dessutom och då gör den sig ju perfekt för odling till husbehov. Man får väl testa helt enkelt. Den ska dessutom vara god att rosta i ugn på ca 225 grader med lite olivolja och flingsalt på.

Så här gjorde jag:

  • 1 butternut sqash, min var på ca 850gram
  • lite olivolja
  • 3 charlottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 buljongträningar
  • 7 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • ½ tsk chilisalt (Har gjort en egen superstark med piripiri från Senegal. Jättegod, men stark. Går nog bra med lite chiliflakes och salt istället)

  1. Skala och skiva/hacka lök och vitlök tunt, lika så ingefäran.
  2. Fräs det hela på svag värme i en gryta ett par minuter tills löken blir genomskinlig.
  3. Skala squashen och skär dem i 3-4 cm bitar som får gå ner i grytan och fräsa med i ytterligare ett par minuter.
  4. Häll på ca 7 dl vatten, så att det ganska precis täcker squashbitarna. Lägg i buljongen.
  5. Låt småputtra i ca 20 min tills squashen är mjuk.
  6. Kör med en mixer i grytan så allt blir slätt. En vacker orange puré.
  7. Häll i kokosmjölken och chilisaltet.
  8. Låt stå lite varmt en stund till på svag värme och smaka av. Lite mer salt kanske?

Servera med en klick creme fraiché.
Idag blev det även nybakade scones till herrarna som var hemma ;)

Jättegott och mättande!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stort Tack för att Du tog dig tid och lämna mig en respons.