Gjorde en riktigt trevlig liten munsbit att
njuta av till kaffet som jag gärna delar med mig av. Fina blev de små
sötnosarna också, tycker jag i alla fall. Här nedan är de på bild, inte
sådär stylish upplagda utan snarare i processen av att stelna till. Jag
är ju egentligen väldigt förtjust i Mozartkulor, men då jag för mitt välbefinnandes skull låter bli den stora mängden socker som vanlig
mandelmassa och nougat bidrar med så blev det här en fiffig variant.
- 20 mandlar
- 2½ dl mandelmjöl
- 2 tsk mandellikör (amaretto), eller annan smaksättning
- 1 liten äggvita
- 100gr mörk choklad
- dekorationspärlor
Torrosta mandlarna i en stekpanna och passa noga så att de inte
bränns vid. Låt dem sedan svalna av. Mandlarna blir så där lite lagom
mjuka inuti så att de är lättare att bita igenom, desutom plockas
mandelsmaken fram mer.
Rör ihop mandelmjöl, smaksättning och äggvitan till en fast smet.
Blir den lite för lös så ha bara i lite till mandelmjöl. Beror ju på
mängden äggvita man har i. Rulla ut till en längd och låt kylas av lite i
kylskåpet.
Dela sedan upp rullen i 20 lika stora bitar och tryck i en mandel i
var och ens mitt. Rulla till små jämna bollar. Funkar alldeles
ypperligt!
Värm sedan chokladen, finhackad, i en liten glasskål i micron. Man
kan ju hålla på med vattenbad och grejer, men när det inte är större
mängd än så här så tycker jag det blir minst meck så här. Sedan använder
jag två gafflar och rullar runt bollarna i chokladen och lyfter upp dem
på "tork", som ses på bilden ovan.
Strössla på lite garnering innan chokladen stelnat helt och ställ sedan svalt.
Mumsigt! Och helt lchf-naturligt för den som så önskar, dvs inte alls så blodsockerhöjande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Stort Tack för att Du tog dig tid och lämna mig en respons.