Hoppas du ska finna ett och annat guldkorn här. För mig handlar denna sida om att göra ett nedslag och sätta på pränt det som är viktigt för stunden - eller evigheten, trots att livet rusar på runtom.
Jag är en genuint tacksam människa som väljer att njuta av det lilla i det stora, så mina lyckopiller kan verkligen variera. Tillvaron är inte alltid enkel, men som en klok person sa till mig: "I alla stora mästerverk är det skuggorna som ger dagrarna dess glans"

Vänligen
/Cia

torsdag 17 april 2014

Alltihop får plats. Bara grunden är lagd.


Skärtorsdag för drygt 2000 år sedan.

Jesus har nyss firat den traditionsenliga påskmåltiden med sina lärjungar, alla tolv. Även de två som Han vet kommer förråda och förneka Honom. De var inga perfekta individer de där lärjungarna, utan som vi folk är mest, med tillgångar, men också med fel och brister.

Trots att tiden är knapp och att Han vet vad som väntar så prioriterar Han tiden att tvätta deras fötter, dela måltiden och gemenskapen. Alltihop får plats.

Påsken var stor - och är stor - bland judarna. Man firar uttåget ur Egypten och frigörelsen från slaveriet, där blodet från ett felfritt offerlamm struket över dörrposterna blev signalen som räddade dem alla, för att göra storyn extremt kort.

Jesus delar måltiden med sina lärjungar och ger dem ytterligare en viktig uppmaning - att detta nu är något som de hädanefter ska göra till minne av Honom. De delar brödet och vinet, utan att för den skull begripa vidden och bredden av det hela. Måltiden får ett nytt djup och en ny innebörd som de först senare till fullo kommer förstå. Nattvarden.

Efter avslutad måltid så går Han ut i Getsemane örtagård, längs Olivbergets sluttningar, och ber sina lärjungar följa med. Han ber dem om hjälp i bön, men de somnar lite här och var efterhand och Han blir ensam med sin vånda och ångest. Det berättas att Han svettades blod och skrek ut sin vädjan om att få slippa det som väntar.. om möjligt. Men sedan - "ske Din vilja".

Det är med det scenariot på näthinnan jag nu går till sängs.

Kommer titta en sväng till på Instagram innan jag somnar och hitta bilder på söta små påskkärringar och påskgubbar och bli alldeles varm i hjärtat. Minnas hur våra egna små också klätts ut med röda kinder, påmålade fräknar och huckle, gått och förgyllt grannarnas dag med teckningar och en sånghälsning om Glad Påsk. Alltihop får plats.

Men helgens orsak, ursprung och djupaste mening kommer för alltid att vara upptakten till det största kärleksoffret av dem alla. Det viktigaste av det viktiga. Det fullständigt livsavgörande.

Alltihop får plats. Bara grunden är lagd.

Nedräkning pågår..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Stort Tack för att Du tog dig tid och lämna mig en respons.