Hoppas du ska finna ett och annat guldkorn här. För mig handlar denna sida om att göra ett nedslag och sätta på pränt det som är viktigt för stunden - eller evigheten, trots att livet rusar på runtom.
Jag är en genuint tacksam människa som väljer att njuta av det lilla i det stora, så mina lyckopiller kan verkligen variera. Tillvaron är inte alltid enkel, men som en klok person sa till mig: "I alla stora mästerverk är det skuggorna som ger dagrarna dess glans"

Vänligen
/Cia

måndag 29 augusti 2016

Plommonsylt

Då var det plötsligt hög tid att ta hand om plommonen! Plockade in en spann och hade ingen riktig uppfattning om hur många kilo det var, men en gren fyllde liksom spannet 😅. 

Alldeles för bekväm och trött för att göra något trixigt och spektakulärt tog jag helt sonika och testade mig fram till något lättgjort med det jag hade hemma. Har tillräckligt med plommon för att stå ut med att misslyckas med en sats. Men det blev kanongott! ✔️3 kg plommon, sköljda och hela (med kärnor och skal)
✔️2 kg socker
✔️1,5 dl vatten
✔️2 kanelstänger
✔️2 stjärnanis

Blanda alltihop i en rymlig gryta och värm upp det till kokpunkt, under uppsikt och omrörning så det inte bränns vid. 
(Brände äppelmos i en gryta och vilket elände det är...) 
Skumma efterhand medan det småsjuder under nästan en timme. Tills kärnorna släppt och frukten är mosig. 
Därefter tog jag ett durkslag och passerade plommonkoket igenom. Maken kommenderade mig till soffan och ryggläge under slutskedet och han hävdade att det var enklast att passera det hela om man fiskade upp kärnorna med en hålslev först. (Ganska självklart, men jag hade inte tålamodet då orken var på upphällningen) 

Hur som haver så är sylten nu upphälld på burkar som steriliserats i ugnen på 100 grader så det bildas vacuum. Testade att lägga upp lite av sylten på ett fat jag tidigare placerat i frysen och den var lagom fast i mitt tycke. 

Så! Nu kan jag komma ihåg hur jag gjorde tills nästa gång 😊. Nästa kok blir nog marmelad med en skvätt Rom i samt plommonchutney. 👍🏼👋🏼

Sov gott! Kram Cia 

2 kommentarer:

 1. Ahh, det där lät gott! Jag får nog skaffa mig ett plommonträd ;) Jag har också tagit hand om skörd ikväll, och bloggat för att minnas hur jag gjorde.
  Bra att maken kommenderade ryggläge. Du behöver lite hjälp med att vara rädd om dig, vännen. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. ❤️🙏🏼 Plommonträd är njutbart både på våren och under skördetiden. Har du fått så mycket du behöver, eller vill du ha lite till?
   Sant...jag behöver hjälpen, och tar emot den, numer.
   Kram

   Radera

Stort Tack för att Du tog dig tid och lämna mig en respons.