Alldeles för bekväm och trött för att göra något trixigt och spektakulärt tog jag helt sonika och testade mig fram till något lättgjort med det jag hade hemma. Har tillräckligt med plommon för att stå ut med att misslyckas med en sats. Men det blev kanongott!
✔️3 kg plommon, sköljda och hela (med kärnor och skal)
✔️2 kg socker
✔️1,5 dl vatten
✔️2 kanelstänger
✔️2 stjärnanis
Blanda alltihop i en rymlig gryta och värm upp det till kokpunkt, under uppsikt och omrörning så det inte bränns vid.
(Brände äppelmos i en gryta och vilket elände det är...)
Skumma efterhand medan det småsjuder under nästan en timme. Tills kärnorna släppt och frukten är mosig.
Därefter tog jag ett durkslag och passerade plommonkoket igenom. Maken kommenderade mig till soffan och ryggläge under slutskedet och han hävdade att det var enklast att passera det hela om man fiskade upp kärnorna med en hålslev först. (Ganska självklart, men jag hade inte tålamodet då orken var på upphällningen)
Hur som haver så är sylten nu upphälld på burkar som steriliserats i ugnen på 100 grader så det bildas vacuum. Testade att lägga upp lite av sylten på ett fat jag tidigare placerat i frysen och den var lagom fast i mitt tycke.
Så! Nu kan jag komma ihåg hur jag gjorde tills nästa gång 😊. Nästa kok blir nog marmelad med en skvätt Rom i samt plommonchutney. 👍🏼👋🏼
Sov gott! Kram Cia
Ahh, det där lät gott! Jag får nog skaffa mig ett plommonträd ;) Jag har också tagit hand om skörd ikväll, och bloggat för att minnas hur jag gjorde.
SvaraRaderaBra att maken kommenderade ryggläge. Du behöver lite hjälp med att vara rädd om dig, vännen. Kram
❤️🙏🏼 Plommonträd är njutbart både på våren och under skördetiden. Har du fått så mycket du behöver, eller vill du ha lite till?
RaderaSant...jag behöver hjälpen, och tar emot den, numer.
Kram